De rode draad: boventiteling

Sofie Dhaenens

De oprichtster van Capiche Surtitling, Sofie Dhaenens, studeerde Kunstwetenschappen aan Universiteit Gent met een specialisatie in muziek- en theaterwetenschappen. Van jongs af aan was zij geïnteresseerd in opera, klassieke muziek en theater. In 2012 liep ze in het kader van haar opleiding stage bij de dramaturgen van de Vlaamse Opera (de huidige Opera Vlaanderen). Op het einde van haar stage werd zij gevraagd een vervanging te doen bij het bedienen van de boventiteling. Een aantal repetities en vele spannende momenten later bediende ze haar eerste voorstelling: ‘Carmen' van Bizet. Boventiteling betekende voor Sofie dat ze het mee mogelijk maakte om het publiek een diepere kijk in de opera te bieden. Vanaf dat moment werd ze vaste boventitelaar bij Opera Ballet Vlaanderen. Ze bediende er al meer dan 15 verschillende productiereeksen.

Sofie werkte ondertussen nog bij vele culturele instanties waaronder Festival 2021, Gent Festival van Vlaanderen, Metropolis Orkest en Koor, Anima Eterna Brugge en onderwijsinstellingen als het Stedelijk Conservatorium Brugge, AMWD Gent en SAMWD Zottegem. Doorheen haar carrière in de culturele sector was er telkens 1 rode draad: boventiteling. Ze bediende de boventiteling en maakte deze aan voor onder andere Muziekcentrum de Bijloke, The International Opera Academy, The Ministry of Operatic Affairs, Antwerp Symphony Orchestra, ... 

De interesse in het verhaal achter de muziek groeide doorheen de jaren door het lesgeven in muziekscholen en de stijgende vraag naar aanmaak en bediening van boventiteling. De passie om het publiek en de studenten meer wegwijs te maken in het verhaal was geboren. 

In januari 2017 besliste ze om haar eigen bedrijfje op te starten. Met de rode draad doorheen haar carrière gaf ze gestalte aan haar droom om zelfstandig boventitelaar te worden. Sofie wil, samen met de Capiche-vertalers, het gemis aan voldoende professionele boventiteling invullen.